Odeslat stránku e-mailem

Obsah

Proteiny

 

  • 3 základní typy syrovátkového proteinu

 

  • hydrolyzát
  • isolát
  • koncentrát

 

Syrovátkový koncentrát

Prvním typem je koncentrát (označovaný jako WPC- Whey protein Concentrate). Obsahuje většinou od 50-80 % syrovátkových bílkovin, zbytky mléčného tuku a laktózy. Dnes je nejčastěji používanou surovinou pro výrobu proteinových nápojů a patří k těm levnějším surovinám pro výrobu proteinů. U kvalitního výrobku sledujte množství bílkovin (doporučujeme >65 %), ale také zastoupení tuku a laktózy, které by mělo zabírat minimum objemu.

Výhody: často velice příjemná chuť díky většímu podílu jednoduchých sacharidů, zastoupení více druhů bílkovin, příznivá cena

Nevýhody: často použity nekvalitní příměsi ( hydrolyzát kolagenu ), poměrně rychlá stravitelnost

Kdy používat : během dne jako doplněk stravy při nedostatku kvalitních , nebo 45 minut po tréninku spíše ale v objemovém období

Syrovátkový hydrolyzát

Vrcholem celého snažení o dosažený dokonalého syrovátkového proteinu je hydrolyzát, často označovaný jako HYDRO. Je vlastně dalším zpracováním isolátu, kdy se enzymaticky naštěpí dlouhé řetězce syrovátkových proteinů a ty jsou tak pro náš organismus lépe vstřebatelné. I zde však najdeme rozdíly, a to ve stupni hydrolýzy. Čím větší je hydrolýza, tím menší částice bílkoviny nám zůstanou. (tzn. čím menší, tím lépe vstřebatelné). Nevýhodou hydrolýzy je snad fakt, že naštěpení řetězců značně narušuje chuťové vlastnosti. Protein je tedy velmi kvalitní, nedosahuje však takové chuti, jako koncentrát. V tomto případě však jde o kvalitu! Přípravek je vhodný pro podporu tvorby svalové hmoty a podporu regenerace po výkonu. Je významným zdrojem  bílkovin při jejich nedostatku v přirozené stravě. Je vhodný také do redukčních diet.

Výhody: nejkvalitnější zdroj bílkovin, velice rychlé vstřebání, vysoký obsah BCAA

Nevýhody: vyšší cena, hořká chuť, omezený výběr na trhu

Kdy používat : ihned po tréninku, nebo kdykoliv během dne při celoroční přípravě

Syrovátkový isolát

O stupínek lepším proteinem je syrovátkový isolát ( WPI- Whey Protein Isolate). Jedná se o produkt s obsahem bílkovin vyšším jak 80 %. Běžně však tato hodnota dosahuje 90 %. Sama o sobě obsahuje méně laktózy a tuků, ale také menší množství vitamínů a minerálů ve srovnání s předchozím koncentrátem. Izolát je možno získat mnoha způsoby. Nejjednodušším je prostá filtrace, dále pak CFM (Cross Flow Microfiltration-filtrace pomocí keramických filtrů) a iontová výměna. Jednotlivé druhy filtrace se od sebe technologicky liší (iontová výměna se považuje za nejkvalitnější, následuje CFM), cílem všech metod však je zadržet co nejvíce kvalitních bílkoviných frakcí v produktu.

Výhody: velice čistý a kvalitní zdroj bílkovin, minimální obsah laktózy a tuků, bez nežádoucích příměsí

Nevýhody: vyšší cena, menší chuťový zážitek na úkor kvalitnějšího složení

Kdy používat : během dne jako doplnění kvalitních bílkovin, 45 minut po tréninku, vhodný do diet a rýsovacích fází tréninku